DRÓB
Drób - określenie zbiorcze dla udomowionych ptaków hodowanych ze względu na mięso, jaja i pierze. Do drobiu zalicza się między innymi: kury, gęsi, indyki, kaczki i perlice. |
|||
KURA DOMOWA
Kura domowa - ptak hodowlany z rodziny kurowatych, hodowany na całym świecie. W środowisku naturalnym nie występuje. Uważa się, że stanowi formę udomowioną kura bankiwa, lecz nie wyklucza się domieszki innych gatunków południowoazjatyckich kuraków. Wyróżnia się blisko osiemdziesiąt ras skupionych w kilku grupach o różnorodnych zastosowaniach. Kury mięsne - pochodzą z Azji, gdzie do dziś w stanie dzikim żyją ich przodkowie. Cechuje je wysoka masa ciała, dobry rozwój mięśni oraz niska nieśność. Ze względu na słabe parametry rozrodcze, w celu uzyskania brojlerów krzyżuje się je z rasami ogólnoużytkowymi. Kury ogólnoużytkowe - powstały ze skrzyżowania śródziemnomorskich kur nieśnych z ciężkimi kurami azjatyckimi. Mają łączyć cechy obu tych grup i w zależności od rasy przeważają cechy jednego bądź drugiego typu. Masa kogutów to 3 do 4 kg, a kur 2,2-3 kg. Nieśność w granicach 130-160 jaj rocznie. Mają z reguły silny instynkt kwoczenia. Niektóre rasy kur - bantamki, bramaputry, czubatki, feniksy, gołoszyjki, karmazyny, karzełki birmańskie, kury pawłowskie, minorki, niuhempszyry, orpingtony, plimutroki, polbary, rodajlendy, saseksy, zielononóżki. |
|
||
KURA KARMAZYN
Kura rasy karmazyn ("rodajlend"). Karmazyn rasa ogólnoużytkowej kury domowej o ciemobrązowym (ale wbrew nazwie - nie karmazynowym, ale bardziej mahoniowym) upierzeniu, na brzegach piór czarno-metalicznym. Wyhodowane w amerykańskim stanie Rhode Island pod ang. nazwą Rhode Island Red, stąd rasa ta nazywana bywa także także rodajlend. Znosi nawet do 300 jaj - koloru jasnobrązowego - rocznie, ale także nadaje się do chowu kurcząt na rzeź. Bywa zalecana - obok ras rodzimych - do hodowli ekologicznych. |
|||
KOGUT
Kogut - samiec kury domowej, zazwyczaj kogut jest większy od samicy i barwniejszy, z silniej rozwiniętym grzebieniem, dłuższymi dzwonkami, łukowato wygiętymi piórami w ogonie i rogową ostrogą na stopie. |
|||
INDYK Indyk - duży ptak grzebiący z rodziny indyków, zamieszkujący w zależności od podgatunku. Cechy gatunku- samce są znacznie większe od samic. Upierzenie samca jest czarne, pokryte brązowo-białym prążkowaniem. Głowa i szyja naga, pokryta brodawkami. Korale i grzebień dobrze wykształcone. W zależności od pory roku naga skóra zmienia kolor od niebieskiego i czerwonego po niemal biały. Nogi szaro-zielonkawo-żółte. Samice mniejsze i mniej kontrastowe. Istnieją różnice w wielkości i upierzeniu między poszczególnymi podgatunkami. Ponadto powstało wiele ras indyka domowego znacznie odbiegających ubarwieniem od ptaków dzikich. Wymiary średnie: dł. ciała ok. 90-125 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 120-180 cm, waga ok. 3-11 kg. Biotop: skraje lasów lub lasy z terenami otwartymi. Gniazdo: [łytkie zagłębienie w ziemi ukryte w gęstej roślinności. Często jedno gniazdo jest budowane przez dwie samice, które następnie znoszą w nim jaja, kóre wspólnie wysiadują. Jaja: w ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w styczniu - marcu 4-17 jaj. Jaja wysiadywane są od zniesienia pierwszego jaja przez okres 25-30 dni przez samicę. Pisklęta opuszczają gniazdo po okkoło 2 tygodniach, lecz w razie zagrożenia mogą to zrobić już po 24 godzinach od wyklucia. Pożywienie: głównie rośliny, uzupełniane drobnymi zwierzętami. |
|||